Meldpunt NCV nieuwe allergenenwetgeving

Per 13 december is de nieuwe allergenenwetgeving van start gegaan. Inmiddels heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) een meldpunt voor klachten over foutieve of ontbrekende allergeneninformatie bij onverpakte levensmiddelen.

De NCV heeft allerlei handige informatie vrijgegeven die je zonder in te moeten loggen kan bekijken op hun website www.glutenvrij.nl. Bijvoorbeeld de infographic legt de nieuwe wetgeving heel erg handig uit.

Mocht je bij de bakker, de frietkraam, de groenteboer of op de markt problemen tegenkomen door foutieve of ontbrekende informatie, dan kan je dit melden bij de NCV. Het e-mailadres meldpuntallergenen@glutenvrij.nl is opgericht zodat de NCV in samenwerking met het VWS informatie uit de praktijk kan verzamelen en kan bundelen.

Wat is het ook al weer?

De nieuwe Europese wetgeving is een tijdje geleden ingegaan. Er hebben twee veranderingen die vooral invloed hebben op mensen die glutenvrij leven door een intolerantie of een (medische) reden:

1. Allergenen op etiketten moeten opvallender worden vermeld. Ze moeten worden benadrukt door een opmaak die opvalt van de rest van de ingrediënten, zoals kleur, dikte of achtergrondkleur.

2. Niet voorverpakte levensmiddelen (onverpakt) hebben vanaf heden een verplichte allergenenvermelding, voor bijvoorbeeld glutenbevattende granen, ei, noten, vis en zeevruchten en en lactose. De horecahouder of wie je ook te woord staat moet je mondeling kunnen vertellen of je iets met wel/niet kan eten door een overgevoeligheid of je moet op papier kunnen lezen hoe het staat met de aanwezige allergenen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van de NCV.

Bron bovenstaande foto

Plaats een reactie